Czekolada

Brownie z Manufaktury Czekolady

Składniki:

200 g masła

300 g czekolady KULINARNEJ CIEMNEJ 70%

3 jajka

250 g cukru

135 g mąki pszennej

szczypta soli

1035 g (łącznie)

Można dodać naturalną wanilię lub cukier waniliowy i orzechy (opcjonalne).

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Posmarować ją tłuszczem. Można dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 200 g czekolady KULINARNEJ CIEMNEJ 70% lub połamanej na kosteczki czekolady w tabliczkach i cały czas mieszając roztopić, a następnie odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę.

Dodać mąkę, sól.

Opcjonalnie można dodać naturalną wanilię i grubo posiekane orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.

Resztę czekolady (100 g) połamać na drobne kawałki i posypać wierzch.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Dodaj komentarz