Składniki:
200 g masła
300 g czekolady KULINARNEJ CIEMNEJ 70%
3 jajka
250 g cukru
135 g mąki pszennej
szczypta soli
1035 g (łącznie)
Można dodać naturalną wanilię lub cukier waniliowy i orzechy (opcjonalne).
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Posmarować ją tłuszczem. Można dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 200 g czekolady KULINARNEJ CIEMNEJ 70% lub połamanej na kosteczki czekolady w tabliczkach i cały czas mieszając roztopić, a następnie odstawić z ognia.
W oddzielnej misce zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę.
Dodać mąkę, sól.
Opcjonalnie można dodać naturalną wanilię i grubo posiekane orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Resztę czekolady (100 g) połamać na drobne kawałki i posypać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.