Czekolada ciemna
Czekolada deserowa 70% kakao Dominikana + Imbir – 55g
20,00 zł brutto 14,00 zł brutto
Czekolada deserowa 70% kakao Ghana + prażone ziarno kakao – 50g
20,00 zł brutto 14,00 zł brutto
Ciemna czekolada
Gorzka czekolada to trochę niesprawiedliwa nazwa dla rarytasu, w którym znajduje się duża ilość kakao. Bowiem ciemna czekolada to bogactwo smaków, wśród których gorycz nie jest jedyną zauważalną rzeczą. W Manufakturze Czekolady przywiązujemy wagę do tego, by nasza ciemna czekolada zaskakiwała niebywałą intensywnością, ale również wyjątkowymi dodatkami. Poznaj czekoladę deserową z naszej Manufaktury Czekolady. Ziarna, z których powstaje, przybywają do nas z wielu różnych zakątków świata!
Czekolada deserowa – dlaczego warto ją jeść?
Najpierw spróbujemy przekonać Cię do tego, że warto jeść gorzką czekoladę. To doskonały zamiennik klasycznych słodyczy, który – mimo że nie jest dużo mniej kaloryczny – jest dużo zdrowszy. Co znajdziesz w czekoladzie deserowej?
- Czekolada gorzka to połączenie węglowodanów i tłuszczy. Oba makroskładniki są ważne w naszej diecie i należy je do organizmu dostarczać w odpowiednich ilościach.
- Znajdują się w niej witaminy z grup A, B i E.
- Ciemna czekolada to również bogactwo składników mineralnych. Odnajdziesz w niej m.in. wapń, fosfor, cynk, żelazo i magnez.
- W takiej czekoladzie znajdują się związki polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne.
- Każda kostka to również niewielkie ilości kofeiny.
Dlaczego o tym piszemy? Bo gorzką ciemną czekoladę powinni jeść wszyscy, którzy kochają słodycze, ale chcą ograniczać cukier. Przyda się ona osobom, które pilnują swojej wagi. Mogą po nią sięgać dzieci w wieku szkolnym, młodzież, dorośli oraz seniorzy.
Im więcej kakao, tym mniej pustych kalorii. Manufaktura Czekolady dba nie tylko o to, by w ciemnej czekoladzie znalazła się duża zawartość kakao, ale zwracamy również uwagę na jego jakość. Opowiemy Ci o tym, skąd pochodzą ziarna kakaowca, z których powstaje nasza ciemna czekolada. Przekonasz się, dlaczego jest tak wyjątkowa.
Ciemna czekolada z różnych zakątków świata
Czekolada deserowa powstaje oczywiście z ziaren kakao, które mogą różnić się od siebie intensywnością, aromatem, czy finalnie smakiem, który zyskuje czekolada z nich przygotowana. Mamy pełną świadomość, że ziarna są sobie nierówne i pozwalają na uzyskanie wielu różnych smaków o różnej intensywności, nawet przy użyciu tej samej receptury. Czekolada deserowa dostępna w Manufakturze Czekolady, powstaje z ziaren kakaowca, które rosną na różnych kontynentach. Dlaczego to takie ważne? Bo w zależności od regionu, może zmieniać się ich smak. Znaczenie ma klimat, w którym dorastają, temperatura, wilgotność powietrza, a nawet wysokość, na której rosną drzewa. Prawdziwa pasja do czekolady sprawiła, że podchodzimy z szacunkiem do każdego ziarenka i każdego regionu, w którym ono dorasta.
Ciemna czekolada z Kolumbii
Kolumbijska czekolada jest głęboko zakorzeniona w tradycji i kulturze tego narodu. Być może dlatego mieszkańcy tego kraju są tak szczęśliwi. W naszym sklepie znajdziesz zarówno wyjątkową ciemną czekoladę do picia, jak i klasyczną czekoladę deserową w tabliczce. Ta pierwsza jest nierafinowana, przez co zachowane zostają wszystkie jej właściwości!
Ciemna czekolada z Ghany
Ziarna kakaowca, które znajdujemy w Ghanie, dają możliwość stworzenia czekolady o wyjątkowej głębi smaku i jedwabistej konsystencji. Łączy się tu łagodność z delikatną goryczą, a wyczuwalny jest smak rodzynek, nugatu, karmelu i prażonych orzechów. W Manufakturze Czekolady odnajdziesz ją w kilku różnych wersjach, m.in. obsypaną wyjątkowym rodzajem naturalnej soli, którą pozyskuje się z powierzchni wody w jednym z naturalnych parków w Słowenii.
Ciemna czekolada z Ekwadoru
Ekwadorskie ziarna kakaowca zachwycają swoim jaśminowo-korzennym aromatem. Czekolada z nich zrobiona jest delikatna i zachwycająco aksamitna. W Manufakturze Czekolady prezentujemy ją w dwóch wersjach: klasycznej – wyjątkowo aromatycznej oraz w wersji bez cukru. Zastąpiliśmy go dużo zdrowszym i mniej kalorycznym ksylitolem.
Ciemna czekolada z Dominikany
Czekolada z Dominikany powstała ze szczególnego rodzaju ziarna. Nazywa się Hispaniola i w samej Dominikanie jest unikalne – stanowi zaledwie 4% całej produkcji. Jej owocowo-cytrusowe aromaty zachwycą każdego, a my proponujemy ją również w wersji z żurawiną, jeszcze bardziej wzmacniając charakter tej czekolady deserowej.
Ciemna czekolada z Peru
Peruwiańskie ziarna kakaowca pozwalają na uzyskanie wyjątkowego smaku czekolady. Jest intensywna, ale orzeźwiająca z wyjątkowymi aromatami kwiatowo-owocowymi. Mocno wyczuwalna jest tu również słodko-kwaśna wiśnia. Koniecznie musisz jej spróbować!
Prawdziwa ciemna czekolada bez ulepszaczy
Czekolada deserowa to kwintesencja czekolady. Tworzona bezpośrednio z ziaren kakaowca, wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem, który doskonale jest w stanie zastąpić inne słodycze z większą zawartością cukru. Nasza Manufaktura Czekolady tworzy ciemne czekolady w najprawdziwszej i najbardziej wiarygodnej formie. Nie dodajemy do nich ani konserwantów, ani żadnych sztucznych dodatków. Dzięki temu masz pewność, że delektujesz się wyjątkowym specjałem, który został stworzony z uwzględnieniem najdrobniejszych szczegółów. Tego rodzaju ciemna czekolada posiada również wartości odżywcze, które sprawiają, że warto ją jeść.
Czekolada bez cukru – w Manufakturze Czekolady to możliwe!
Gdyby tak czekolada nie zawierała tyle cukru…Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Ciemna czekolada, którą znajdziesz w naszej manufakturze, może nie zawierać ani grama cukru. Zastępujemy go dużo zdrowszym ksylitolem, który przy tym ma o ok. połowę mniej kalorii, niż klasyczny cukier. W naszej ofercie znajdziesz również czekolady z erytrolem, który wyróżnia się bardzo niską zawartością kalorii. Jak nikt inny rozumiemy miłość do czekolady i wiemy, że najlepiej jeść ją codziennie. Możesz to robić, bez obaw i bez wyrzutów sumienia!
Wyjątkowa paleta smaków
Czy ciemna czekolada musi być nudna? Zdecydowanie nie! W naszej Manufakturze Czekolady wzbogacamy smaki klasycznych ciemnych czekolad o dodatki, które czynią każdą tabliczkę wyjątkową. Wśród dodatków znajduje się m.in. żurawina, prażone ziarno kakao, wiśnia, czy imbir. Każdy dodatek ma za zadanie wzmocnić charakter klasycznej czekolady i zaskakiwać – z każdą kostką coraz bardziej. Dla miłośników pięknych wizualnie rozwiązań również mamy prawdziwą gratkę. To czekolady w wyjątkowy sposób zdobione liofilizowanymi owocami, a także orzechami. W te zdobienia wkładamy całe swoje serce! Dlatego są tak unikalne i zachwycają widoczną dbałością o każdy szczegół.
W świecie z dużą ilością czekolady jest po prostu piękniej i przyjemniej. Wykorzystaj to i zadbaj o to, by w Twoim domu znalazł się kącik, w którym zawsze będą dostępne łakocie w najlepszym wydaniu. Możesz raczyć się nimi bez najmniejszych wyrzutów sumienia!