Czekolada

Poznaj 3 tajemnice prawdziwej czekolady do picia

Gdyby słońce mogło się roztopić byłoby… sycącą, odurzającą w smaku, gorącą czekoladą! Kolumbijczycy – rodowici miłośnicy czekolady do picia – rozpoczynają od niej każdy swój dzień. Na śniadanie, obok filiżanki cierpko-słodkiego czarnego złota, kładą coś na przegryzienie – podpuszczkowy ser, przypominający znaną nam mozzarellę. 

Prawdę mówiąc, nie ma dla nich czegoś takiego jak „nieodpowiedni moment na to, by uraczyć się gorącą czekoladą”, nic więc dziwnego, że zostali okrzyknięci jednym z najszczęśliwszych narodów na świecie! 

Na czym opiera się radosny, kolumbijski rytuał picia czekolady? Przede wszystkim na odkryciu prawdy samego surowca. Na umiejętności obróbki kakaowych ziaren. Na powolnym rozkoszowaniu się każdym łykiem. Dokładnie tak samo jak w naszych czekoladach.

Prawdziwa czekolada to grudki pod podniebieniem

Jeśli choć raz widziałaś zachodnią reklamę czekolady do picia, najpewniej kojarzy Ci się z przysypanym piankami i cynamonową posypką gorącym kubkiem kakao lub czymś w rodzaju rozwodnionego budyniu. Tymczasem, dla Kolumbijczyków pitna czekolada musi mieć niejednorodną konsystencję. Dosłownie, czujesz delikatne, topniejące grudki pod podniebieniem! Po wypiciu czekolady przygotowanej po kolumbijsku nie zobaczysz na końcu filiżanki swojego odbicia. Pozostanie tam warstwa ciemnego osadu. 

Dzieje się tak za sprawą specjalnej obróbki kakaowych ziaren, które nie są ani całkowicie rozdrabniane, ani długo rafinowane. Smak autentycznej czekolady do picia – czy to ciemnej, czy mlecznej, z chili czy z kawą – opiera się na stuleciach rzemieślniczego doskonalenia czekoladowej harmonii. Brzmi to jak prawdziwa, wielowiekowa mądrość i taką właśnie jest – w celowej niedoskonałości czekoladowej faktury, we wspomnianych już grudkach pod podniebieniem, ukrywa się prawdziwa esencja czarnej słodyczy i pełnia jej szlachetnego aromatu.

Prawdziwa czekolada to naturalny surowiec prosto z Kolumbii

Swoją własną podróż do źródła prawdy o czekoladzie odbyli właściciele Manufaktury Czekolady, Tomek i Krzysiek. Będąc w Kolumbii rozkochali się w rdzennym smaku czekolady do picia, w jej naszpikowanym słoneczną energią aromacie oraz trosce, z jaką pozyskuje się ziarno kakaowca. Zapragnęli sprawić, by czekoladowy aromat z ulic Bogoty dotarł do Polski i po powrocie, rozpoczęli pracę nad stworzeniem prawdziwej, nierafinowanej czekolady do picia.

Polscy rzemieślnicy zrozumieli, że prawdziwa czekolada rozpoczyna się od świadomości. Co to znaczy? Nie jest proszkiem do zalania gorącym mlekiem lub wodą. Nie jest słodkością stłumioną pod litanią emulgatorów, sztucznych aromatów, spulchniaczy, barwników, pestycydów i GMO. Nie znajdziesz jej też w komercyjnych produktach.

Naturalność w tworzeniu czekolady do picia stała się jednym ze znaków rozpoznawczych Manufaktury Czekolady. Wszystko po to, aby czekolada do picia była tylko (i aż!) czekoladą do picia – z najkrótszym składem, bezkompromisową i absolutnie zniewalającą!

Prawdziwa czekolada to domowa radość, szczególnie w zimowe wieczory

A teraz – wisienka na torcie! A w zasadzie… na czekoladzie. Czy wiesz, że czekolada do picia wyzwala endorfinę (hormon szczęścia) i fenyloetyloaminę, która odpowiada za pojawienie się w organizmie uczucia wytrzymałości i odporności na ból? Co więcej, jest doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi! Inaczej niż w przypadku masowych słodyczy, zawarte w czekoladzie kakao hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, które niszczą zęby! 

A co, gdybym Ci powiedziała, że najprawdziwszą, najzdrowszą i najpyszniejszą czekoladę – tak, tą opartą na bogactwie kolumbijskiego smaku! – możesz przygotować sama, w zaciszu Twojego domu?

Jeśli woła Cię czysty, kolumbijski temperament, nie musisz kupować biletu do Bogoty! Rozsmakuj się w czekoladzie do picia dla koneserów. Tradycyjny kolumbijski przekaz mówi, że aby efekt smakowy był najlepszy, a konsystencja jednolita i gęsta, należy zagotować ją trzy razy – możesz spróbować tego w domu i zobaczyć różnicę.

Jeśli kuszą Cię bardziej subtelne rozwiązania, idealne na niespieszne śniadania lub długie, zimowe wieczory – sięgnij po czekoladę do picia w kubeczku. W odróżnieniu od sklepowych propozycji, przygotowujesz ją z… kawałków prawdziwej czekolady!

Chcesz na nowo zakochać się w czekoladzie i zatopić zimową pluchę w kolumbijskiej radości? Nie mogłaś trafić lepiej!

Czekolada 70% z POMARAŃCZĄ DOUBLE – 2x50g

28,05  brutto

Czekolada z dodatkami Mini YCS Śliwka i Cynamon – 50g

20,20  brutto

Czekolada z dodatkami Mini YCS Pomarańcza – 50g

20,20  brutto

Czekolada deserowa Grand Cru 70% kakao Kolumbia

22,40  brutto

Czekolada deserowa Ghana Grand Cru 70% kakao

22,40  brutto

House Blend Dark 70% kakao + śliwka i cynamon – 100g

29,00  brutto

Mini tabliczka ciemnej czekolady + malina – 25g

11,85  brutto

Mini tabliczka ciemnej czekolady + wiśnia – 25g

11,85  brutto

Czekolada deserowa Grand Cru 70% kakao Ekwador – 50g

22,40  brutto

Czekolada deserowa Grand Cru 70% kakao Dominikana – 50g

22,40  brutto

Czekolada deserowa 70% kakao Dominikana + Imbir – 55g

20,00  brutto

Czekolada deserowa 70% kakao Dominikana + Żurawina

22,40  brutto

Dodaj komentarz