Czekolada

Cztery perły w koronie. Czekolady z najdroższych ziaren świata

Czy odkryłeś już tajemnicę… Czekolady z najrzadszych ziaren świata? Oto Perłowa Linia i jej fascynująca historia…
Legenda najbardziej wyjątkowej czekolady zaczyna się od poszukiwania prawdy. A prawda ta ukryta jest w samym ziarnie.


Klucz do smaku: Ziarno Prawdy
Odkryliśmy, że surowiec i jego pochodzenie są kluczowe do wydobycia unikatowych nut i głębi smaku rzeczywistej, rzemieślniczej czekolady. Ziarna kakaowca, uprawiane metodami tradycyjnymi na zrównoważonych plantacjach, które pozwalają naturze działać swobodnie, oferują bezdyskusyjną jakość. Wędrówki po Ameryce Środkowej i wybrzeżach Afryki pozwoliły nam odkryć nasze kakaowe skarby – ziarna, które stały się fundamentem naszych luksusowych czekolad.


Autentyczność smaku: Serce Rzemiosła
Nie da się osiągnąć głębi smaków i autentycznych doznań rzemieślniczych czekolad (ręcznie wytwarzanych, tradycyjnymi metodami) w masowej produkcji. Istnieje pewna jakość, której nie można odtworzyć maszynowo. Wymaga ona doskonałej znajomości surowca, ale także pasji, serca i energii włożonych w każdy etap tworzenia. Ta relacja jest nie do podrobienia.


Serce Czekoladnika: Magia Energetycznej Wymiany
Właśnie ta energetyczna wymiana między twórcą (czekoladnikiem) a dziełem (tabliczką czekolady) ma bezpośredni wpływ na jakość i smak rzemieślniczej czekolady. Od ręcznej selekcji ziaren kakaowca, poprzez umiejętne prażenie, mielenie, konszowanie, aż po temperowanie, formowanie, schładzanie i dekoracyjne wykończenie – każdy etap to wyrafinowana ceremonia, która porusza serca.


Bean-to-bar: Powrót do Korzeni
Zrozumienie wartości każdego etapu tworzenia prawdziwej czekolady skłoniło nas do sięgnięcia do źródeł. Kolumbia, Wenezuela, Belize, Nikaragua, Tanzania. Model “bean-to-bar”, polegający na sprowadzaniu etycznie pozyskiwanych, najlepszej jakości ziaren kakaowca i tworzeniu z nich autorskich czekolad na miejscu, zrodził się z rzemieślniczej pasji prawdziwych czekoladników. To nasza droga. Jesteśmy w relacji z naszymi tabliczkami na każdym etapie produkcji.


Egzotyczne Skarby: Criollo, Trynitario, Chuno
Ziarna kakaowca, z których wyrabiamy nasze czekolady, są tymi najrzadszymi, najbardziej pożądanymi na całym świecie. Niektóre pojawiają się i znikają z rynku na całe sezony lub bezpowrotnie. Białe Kruki czekoladników, jak np. biała odmiana ziaren Criollo, użyta do produkcji naszej PORCELANY, jest tak niecodzienna, że stanowi zaledwie ułamek z 5%-owej światowej produkcji odmiany Criollo (która sama w sobie jest już unikatem). Podążamy jednak za czekoladniczą intuicją i nie chodzimy na jakościowe kompromisy. Chcemy tego, co najlepsze.


Krótkie serie, lepszy smak
Jesteśmy rzemieślnikami tworzącymi pracą rąk własnych. Dlatego w naszej Manufakturze powstają krótkie czekoladowe serie nasycone po brzegi jakością. Czekoladowe Białe Kruki, jak Linia Perłowa, cieszą tym bardziej, gdy po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem dostępności cennego kakaowego surowca na rynku, wracają do oferty Manufaktury. Z czekoladniczą czcią podchodzimy do obróbki tych najszlachetniejszych ziaren kakaowca na świecie. Nie chodzimy na skróty. Nie zanieczyszczamy naszych naturalnych czekolad sztucznymi aromatami czy wzmacniaczami smaku. Nie dodajemy żadnych wątpliwych zdrowotnie ulepszaczy. Tylko tradycja i rzemiosło. Jakość broni się sama.


Nasze skarby: Linia Perłowa
Linia Perłowa powstała z chęci opowiedzenia Państwu historii naszych najcenniejszych odkryć w drodze po ziarno prawdy do naszej Manufaktury. To opowieść o najbardziej unikatowych i niezwykłych pod każdym względem ziarnach kakaowca, stanowiących ułamek procenta produkcji światowej. Ziarna wykorzystane do produkcji Linii Perłowej to prawdziwe perły czekoladników, unikaty na światową skalę. Białe Kruki, których występowanie jest
niezwykle rzadkie. Z uwagi na swoją niecodzienność, stanowią najwyższą półkę cenową spośród wszystkich ziaren kakaowca na świecie! Opowieść o prawdziwych perłach w świecie czekolady to 4 wyjątkowe tabliczki: PORCELANA, BELIZE-PEINI, TANZANIA KOKOA KAMILI i CHUNO. Ich walory i wysycenie smakowe zabierze Was w zaskakującą podróż do źródeł najcenniejszych ziaren kakaowca na świecie.

PORCELANA: najjaśniejsza gwiazda wśród czekolad
Pierwszą tabliczką w białym opakowaniu była PORCELANA. Wenezuelska odmiana ziaren kakaowca uwiodła nas swoją wyjątkowością i unikalnością występowania. Jej nazwa, Wenezuela Porcelana, również nie była przypadkowa. Zazwyczaj dojrzałe ziarna kakaowca, wyjęte prosto z owocu, od środka są w kolorze fioletowym. Wenezuelska odmiana Criollo ma jednak ziarenka w większości białe – jak porcelana! Choć po obróbce cieplnej ziarna ciemnieją, to i tak sprawiają, że PORCELANA jest najjaśniejszą z naszych czekolad 70%. Niezwykle rzadko występujące ziarno niesie ze sobą równie unikalne walory smakowe, które udało nam się przenieść do naszej czekolady. PORCELANA, w swej szlachetności i kruchości, uwodzi niespotykaną nigdzie złożonością smaku. Podczas degustacji uwalnia do 10 różnych nut smakowych, wybijając się akcentami maślano-orzechowymi z delikatną puentą owoców leśnych. Czekolada unikat, bez precedensu!


CHUNO: Czekoladowa fantazja z Nikaragui
CHUNO to czekoladowa fantazja na bazie ziaren pochodzących z Republiki Nikaragui. Afrykańska odmiana chuno w naszej czekoladzie poddawana jest uprzednio niezwykle ciekawym procesom: weryfikacji pod względem odpowiedniego genotypu ziarna, a następnie unikalnie poprowadzonej fermentacji, pozwalającej na wydobycie zachwycających podniebienie nut smakowych! W naszej mocno czekoladowej CHUNO odnajdziesz nuty rodzynek, moreli i pomarańczy, wyczujesz drewniane akcenty i migdałowe finezje po aksamitny, różano-ziołowy finisz. Kompozycja tak zaskakująca, że z każdą degustacją
odkrywasz w niej nowe, nieznane lądy smaków. Niewyczerpana w interpretacji. CHUNO to czekoladowa podróż, z której nie masz ochoty wracać.


BELIZE-PEINI: Amerykańska lokalna hybryda

Hybryda dwóch gatunków wyjątkowych ziaren z Ameryki Środkowej, Trynitario i Criollo, to czekolada BELIZE-PEINI. Niezwykła, lokalna, ciepła. W południowym Belize, na podarowanych przez państwo małych gospodarstwach, 204 rodziny utrzymują się z uprawy kakaowców. Ich plony skupuje jedna plantacja – Peini Plantation. Tam też odbywa się proces tradycyjnej, 7-dniowej fermentacji ziaren kakaowca w skrzyniach wykonanych z drewna
Santa Maria, suszenie na drewnianych stołach z regularnym mieszaniem ziaren drewnianymi grabiami. Profil smakowy tej lokalnej mieszanki obejmuje mocną, cytrusową podstawę miękkich owoców tropikalnych i intensywny orzechowy finisz z nerkowca i orzechów arachidowych.


TANZANIA KOKOA KAMILI: Słodka fantazja z Afryki
TANZANIA to rześka, owocowo-słodka czekoladowa fantazja skomponowana z odmian ziaren Trynitario, stanowiącego hybrydę klasycznego Amelonado ze szlachetnym Criollo i subtelną obecnością Neo-Nacional. Plantacja Kokoa Kamili leży w Dolinie Kilombero w regionie Morogoro w Tanzanii, a kakao uprawiane jest tam od 1880 roku. Ziarno kakaowca poddawane jest tam tradycyjnej, trzykaskadowej fermentacji, zachodzącej w budowanych
lokalnie drewnianych skrzyniach wykładanych liśćmi bananowca. W czasie 6-dniowej fermentacji stale monitorowana jest temperatura ziaren, na każdym jej etapie, by następnie przenieść je do suszenia na drewnianych stołach, co zajmuje kolejnych 5 do 7 dni. Regularne mieszanie ziaren drewnianymi grabiami gwarantuje powtarzalność mieszanki z tego konkretnego regionu. W naszej TANZANII dominują czerwone owoce, jagody, jabłko, śliwki i owoce tropikalne. Delikatny drzewny finisz wymieszany ze słodkim brownie czyni z TANZANII nieodrodnie słodki przedmiot pożądania…


NAGRODY ACADEMY OF CHOCOLATE
Czekolady z Linii Perłowej dostąpiły uznania kapituły międzynarodowej Academy of Chocolate, która w 2022 roku srebrem odznaczyła czekolady BELIZE-PEINI oraz TANZANIA KOKOA KAMILI, zaś w 2017 brązem nagrodzona została PORCELANA. Academy of Chocolate to niezależna inicjatywa miłośników czekolad segmentu premium, promująca etyczne pozyskiwanie surowców, edukację rzemieślniczą i wysoką jakość produktów czekoladniczych.